TOP is
gecertificeerd om diverse trainingen aan te mogen bieden of heeft de benodigde ervaring en kennis om een training of workshop aan te bieden. De doelgroepen staan aangegeven bij het aanbod: kinderen, ouders of professionals.
Online workshops
Vanwege het grote succes en de nog even grote vraag, biedt TOP de mogelijkheid aan om tegen een gereduceerd tarief online workshops te volgen.
- prijs per persoon €22,50
- u ontvangt een dag voor aanvang een link waarop u in kunt loggen om deel te nemen aan de workshop
- u ontvangt na afloop een samenvatting van hetgeen besproken is tijdens de workshop.
- Slimme Kleuters deel 1
Woensdag 24 februari 2021, 19.00 uur - 20.30 uur.
Doelgroep: leerkrachten, begeleiders, pedagogisch medewerkers
Signaleren van kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong.
We bekijken de rol van ouders bij het signaleren, wat de invloed van een goed intake-gesprek kan zijn, welke kenmerken behoren bij kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong, welke educatieve behoeften mogelijk aanwezig zijn en we richten ons op een klein een stukje observatie (wat zien we nu eigenlijk?).
https://top-haghorst.nl/store/product/slimme-kleuters-deel-1-woensdag-24-februari-2021 -
Slimme Kleuters deel 2
Woensdag 10 maart 2021, 19.00 uur - 20.30 uur
Doelgroep: leerkrachten, begeleiders, pedagogisch medewerkers
Begrijpen van kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong.
Hoe kan een observatie bijdragen tot begrip voor deze kleuter? Welke leerkrachtvaardigheden zijn van belang? Hoe om te gaan met de mogelijke disbalans tussen de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling (rol van executieve vaardigheden)? Kortom: een praktische vertaalslag naar de kleutergroep!
https://top-haghorst.nl/store/product/slimme-kleuters-deel-2-woensdag-10-maart-2021 - Een voorsprong in groep 3
woensdag 10 februari 2021, 19.00 uur. VOL!
dinsdag 2 maart 2021, 19.00 uur
https://top-haghorst.nl/store/product/een-voorsprong-in-groep-3-online-workshop-op-2-maart-2021
woensdag 17 maart 2021, 19.00 uur.
https://top-haghorst.nl/store/product/een-voorsprong-in-groep-3-online-workshop-op-woensdag-17-maart...
Doelgroep: leerkrachten, begeleiders, professionals
Kennis hebben van diverse ontwikkelingsgebieden om aan te kunnen sluiten bij de onderwijsbehoeften van een leerling met een ontwikkelingsvoorsprong in groep 3.Inhoud
•Breinontwikkeling•Motorische ontwikkeling•Executieve vaardigheden•Schoolrijpheid•Leerlijn spel•Praktischhttps://top-haghorst.nl/store/product/een-voorsprong-in-groep-3-online-workshop-op-2-maart-2021
https://top-haghorst.nl/store/product/een-voorsprong-in-groep-3-online-workshop-op-woensdag-17-maart...
Na aanmelding ontvangt u een factuur. Zodra u het geld heeft overgemaakt ontvangt u een bevestiging. Let op: deze kan in uw spam belanden! - Executieve functies versterken deel 1
Maandag 22 februari 2021, 19.00 uur - 20.30 uur.
Doelgroep: leerkrachten, begeleiders, pedagogisch medewerkers, ouders
Een theoretische achtergrond en een blik op dagelijkse routines met voorbeelden van diverse materialen en methodieken.
https://top-haghorst.nl/store/product/executieve-functies-versterken-deel-1-dinsdag-12-mei - Executieve functies versterken deel 2
woensdag 3 maart 2021, 19.00 uur - 20.30 uur
Doelgroep: leerkrachten, begeleiders, pedagogisch medewerkers, ouders
Wat zie je? Welke interventies kun je inzetten? Een praktische vertaalslag naar je groep of thuissituatie.
Daarnaast bekijken we ook wat de rol van spelletjes kan zijn bij het versterken van Executieve functies.
https://top-haghorst.nl/store/product/executieve-functies-versterken-deel-2-dinsdag-19-mei - Hoe start ik een plusklas op?
Datum: donderdag 11 maart, 19.00 - 20.30 uur
Doelgroep: leerkrachten, begeleiders, specialisten HB, pedagogisch medewerkers
Natuurlijk hoop je als leerkracht dat je je zoveel mogelijk kunt richten op de onderwijsbehoeften van je leerlingen. Er is echter een verschil tussen maximaal wenselijk en maximaal haalbaar: het komt regelmatig voor dat (hoog-) begaafde leerlingen meer nodig hebben dan je aan kunt bieden in de reguliere groep. Deze workshop richt zich op verrijkingsonderwijs buiten de reguliere groep, op schoolniveau of op bovenschoolsniveau (plusklas).Waar moet je rekening mee houden? Welke materialen gebruik je? Welke leerlingen komen in aanmerking?Samen gaan we op onderzoek uit om te bekijken wat passend is in jullie situatie. Je krijgt handreikingen, maar ook 'nadenksels' die je mee kunt nemen in de overwegingen die je moet maken. Praktische vertaalslag en veel voorbeelden.
https://top-haghorst.nl/store/product/hoe-start-ik-een-bovenschoolse-plusklas-op-online-workshop-op-...
Kinderen
- Speelmiddagen Slimme kleuters
Steeds vaker komt bij TOP de vraag binnen om een aanbod te creëren voor kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong. Gezien de 10 jaar ervaring binnen het kleuteronderwijs geeft TOP gehoor aan deze oproep, ook in schooljaar 2020-2021 met 10 bijeenkomsten voor jonge kinderen (groep 1-2-3) met een ontwikkelingsvoorsprong. Tijdens deze bijeenkomsten zal onder andere aandacht zijn voor doorzettingsvermogen, liefdevol frustreren, mindset, filosoferen, ontdekken en onderzoeken. De bijeenkomsten staan gepland op woensdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur. Er wordt gewerkt met een klein groepje van 3 tot 6 kinderen.
I.v.m. de richtlijnen van RIVM heeft TOP besloten om de speelmiddagen voorlopig te annuleren. -
Mindset
TOP heeft ruime ervaring in het aanbieden van trainingen gericht op mindset voor zowel jonge kinderen in de onderbouw (Groei in je groep), middenbouw (Mindset met Fixie en Growie) als bovenbouw (Lef). Voor middenbouw en bovenbouw geldt een lessencyclus van 8 bijeenkomsten van 1 uur in groepjes van maximaal 6 kinderen. Voor de onderbouw bestaat de mogelijkheid om het aantal lessen uit te breiden, tevens in groepjes van maximaal 6 kinderen.
- Ik leer leren
Deze training (ontwikkeld door Tea Adema) richt zich op leerlingen in de bovenbouw van de basisschool en onderbouw VO en leert kinderen omgaan met faalangst, concentratieproblemen, leerproblemen, motivatie en organisatie. Deze training bestaat uit 5 bijeenkomsten van 75 minuten en een bijbehorend werkboek en wordt in groepjes van maximaal 4 kinderen aangeboden. Meer informatie over deze training vind je achter het tabblad 'Ik leer leren'. Deze training is in de praktijk van TOP te volgen of op school. - In Balans
(hoog-) Begaafde kinderen in groep 6 en/of 7 ervaren met grote regelmaat een disbalans: hun cognitieve denkniveau reikt vaak verder dan het kunnen uitvoeren van plannen en taken. Dit zorgt vaak voor o.a. onbegrip, een verminderd zelfbeeld en minder zelfvertrouwen. Door deel te nemen aan de cursus 'In Balans' leren kinderen hoe hun brein werkt, wat executieve functies zijn (vaardigheden om tot leren/werken te komen) en hoe deze kennis ervoor kan zorgen dat ze weer in balans raken.
De training bestaat uit 5 bijeenkomsten van 75 minuten en wordt in groepjes van maximaal 4 kinderen aangeboden.
Mocht u in overleg met school een groepje kinderen (minimaal 3 kinderen) kunnen formeren en een rustige werkplek op school creëren , dan is het ook mogelijk om deze cursus op school te verzorgen.
Professionals en ouders
Naast het bieden van individuele begeleiding, coaching en/of advisering aan uw leerling(en) en/of leerkrachten, verzorgt TOP ook workshops en trainingen: deze worden altijd op maat gegeven en onderstaande workshops zijn voorbeelden van de mogelijkheden. TOP denkt graag met u mee wanneer u geïnteresseerd bent. Neemt u vrijblijvend contact op om uw wensen duidelijk te maken.
Training Executieve functies versterken in samenwerking met Dubbel Plus
In de ochtend richten we ons op de theoretische achtergrond, zichtbaar gedrag en mogelijke interventies.
In de middag besteden we aandacht aan diverse methodieken, liggen vele materialen ter inzage en gaan we ervaren hoe het spelen van spelletjes de executieve functies kunnen versterken.
Kosten: €195,00 per persoon, inclusief koffie, thee, lunch en diverse handreikingen.
Data: woensdag 21 april 2021
Locatie: Dubbel Plus, Hoogstraat 60 in Goirle
Voor leerkrachten, ouders en professionals
“Een hoog IQ maar zijn kamer kan hij niet opgeruimd
krijgen!”
“Spullen voor haar neus maar niet kunnen starten met een taak”
Wil je meer inhoudelijke informatie over de ontwikkeling van executieve
functies? Wil jij ontdekken welke interventies je kunt inzetten om de
ontwikkeling van executieve functies te stimuleren? Wil je direct na deze
training praktisch aan de slag kunnen binnen je school of thuissituatie?
Tijdens deze training zijn theorie en praktijk verweven. Alle informatie is theoretisch onderbouwd en aan de hand van praktische tips en oefeningen leer je wat je kunt doen om kinderen te helpen hun executieve vaardigheden te versterken om er zo voor te zorgen dat alle kinderen het beste uit zichzelf kunnen halen. Na afloop van de training ontvang je een certificaat als bewijs van deelname.
Na deze training:
Weet je wat de 11 executieve functies, zoals deze beschreven worden door Peg en Dawson, zijn.
Kun je de executieve functies van kinderen in kaart brengen.
Weet je wat helpende interventies zijn en hoe je deze kunt toepassen.
Kun je kinderen met zwakke executieve functies beter begeleiden.
Ben je op de hoogte van diverse methodieken die ingezet kunnen worden.
Weet je hoe je spel kunt inzetten om executieve functies te versterken, thuis en op school.
https://top-haghorst.nl/store/product/trainingsdag-executieve-functies-versterken-21-april-2021
Deze workshop is ook incompany te boeken: voor meer informatie en tarieven graag contact opnemen.
Talentontwikkeling binnen uw school.
Het ontdekken van talenten bij kinderen krijgt een steeds belangrijke plek binnen ons onderwijs. We weten inmiddels dat kinderen door het inzetten van talenten zich bewuster worden van hetgeen ze al wel kunnen. Deze flow helpt hen verder te komen in hun ontwikkeling in plaats van stil te blijven staan bij hetgeen ze nog niet kunnen.
Tijdens deze workshop gaan we op zoek naar de definitie van talent binnen uw school: wat is talent? Hoe kan ik als leerkracht talent stimuleren? Wat voor invloed heeft mindset op talent (van zowel de leerkracht als de leerling) ? Hoe kan de Taxonomie van Bloom ondersteunen bij Talentontwikkeling?
Help: een (hoog-) begaafde leerling in mijn klas!
We zijn steeds beter in staat om (hoog-) begaafde leerlingen te signaleren, maar wat dan? De praktische handreikingen ontbreken nog vaak: wat heeft de leerling nodig of juist niet, wat betekent dit voor je klassenmanagement, welke materialen zijn inzetbaar?Door kennis te maken met de profielen Betts en Neihart krijg je tijdens de workshop tools aangereikt om bovenstaande vragen te beantwoorden.
Compacten en
verrijken: een plan van aanpak
Wanneer je te maken krijgt met een (hoog-) begaafde leerling in je groep (en
ja.... dat overkomt iedereen dan is het fijn om praktische tools te hebben die je helpen
om aan te sluiten bij de onderwijsbehoeften van deze leerlingen. Wat is verantwoord
om te schrappen in je lesstof, hoeveel instructie hebben de leerlingen wel
nodig en welke materialen kun je aanbieden als verrijking?
Anticiperen op onderpresteren
Het levert ouders en leerkrachten vaak frustraties op: een leerling laat niet zien wat hij of zijn (gezien de cognitieve capaciteiten) moet kunnen. Wat is de oorzaak van het niet-presteren, wat is een broekvager en hoe te handelen? Wat heeft de leerling nodig om weer te kunnen gaan groeien en bloeien?
Het opzetten van een plusklas
Ieder kind is uniek: ook de (hoog-) begaafde leerling. Om
tegemoet te komen aan bepaalde onderwijsbehoeften van (hoog-) begaafde leerlingen
is het soms wenselijk om een plusklas op te zetten, maar wat hoe pak je dat
aan? Schrijf je een beleidsplan, wie draagt zorg over de plusklas, welke
materialen worden ingezet en wat is eigenlijk het doel wat je voor ogen hebt?
Tijdens deze workshop kijk je naar je praktijksituatie en maak je een eerste
stap om een plusklas te creëren binnen je onderwijsomgeving.
Mindset en oplossingsgericht werken: een mooie combinatie om tot persoonlijke leerdoelen te komen.
Helaas komt het nog met regelmaat voor dat een (hoog-)
begaafde leerling zich niet prettig voelt op school, ondanks alle goede zorgen
van leerkracht en betrokkenen. Het aanbod lijkt niet passend, de leerling vindt
het saai, te moeilijk, heeft geen zin of voelt zich niet lekker. Door de
leerling (en de omgeving) bewust te maken van zijn/haar mindset en het inzetten
van oplossingsgerichte vragen is het mogelijk om de leerling te motiveren, om
eigenaarschap te creëren, om tot persoonlijke leerdoelen te komen: wat heb jij
nodig om ......?
Deze workshop is geschikt onderwijsprofessionals die werken met jonge kinderen
als met jonge tieners: er is aandacht voor materialen en gesprekstechnieken die
direct inzetbaar zijn.